Detox果汁真係可以排毒減肥?

Noel Yu

Sep 12, 2017

近年Detox果汁熱潮由歐美吹至香港,售買Detox果汁的店舖或網店更開到成行成市。Detox果汁通常會設計成一個斷食排毒療程,普遍將療程定為1天、3天、5天至7天不等,並指只要按療程時間表飲用指定果汁,配合生理時鐘及代謝機能,就能排毒減肥。

一樽Detox果汁通常會混合幾種蔬果,例如青瓜、甘筍、紅菜頭、菠蘿、蘋果等都是常見成份。蔬果會喺低溫狀況下用高壓力擠壓,以免熱力會破壞養份。由於每樽包含的營養已計算人體所需卡路里、糖分、蛋白質等,因此不建議用家於療程期間進食果汁以外的食物。

shutterstock

對於平時少食生果同蔬菜嘅人,或者大時大節後食得太滯,Detox果汁的確可以增加纖維攝取量,同時清一清腸胃,只不過千祈唔好長期單飲佢,雖然多食蔬果對身體有益,但呢類蔬果汁偏向低卡路里,並不足夠我們日常的熱量所需,曾聽聞有不少用家反映療程中或後期感到頭痛、暈眩及手腳無力,而且一回復正常飲食,體重就會回升。而血糖或血壓低嘅人士,以及糖尿病患者、孕婦及長期病患者更不宜常飲呢類高糖份的凍飲。

*備注:本文只供參考,並不構成鼓吹減肥或推薦產品

BLESS
http://blessbalance.com

Punch Detox
http://www.punchdetox.com/

Be-Juiced
https://bejuiced-hk.com/